18

خرداد
1400

بندرهای مهم ایران

ارسال شده توسط: مدیرسایت/ 921 0

بندرهای شمال ایران

بندر انزلی

ابتدا از خود شهر شروع می کنم. شهر انزلی شهری بسیار زیبا با معماری مدرن، خانه هایی با پشت بام های رنگی، میدان هایی جذاب، دریای زیبا و اسکله هایی که در آن زندگی جاری است. کشتی ها با ابعاد کوچک و بزرگ و صدایی که از کشتی ها و مرغان دریایی تلفیق گردیده و به گوش ما می رسند، آنجا را منحصر به فرد کرده است. این اسکله در شمال کشور جایگاه اساسی در حمل و نقل کالا در دریا دارد. این بندر قابلیت این را دارد که در سال های پیش رو بتواند به عنوان بندر شماره یک کشور در خصوص صادرات و واردات کالا به کشورهای همسایه دریای خزر نقش بسزایی را داشته باشد. البته این اسکله از دو قسمت دریا و تالاب تشکیل شده و معمولا با گل و لای رو به رو است ولی کارکنان اسکله با تلاش شبانه روزی حوضچه ها را برای پهلوگیری کشتی ها ایمن نگه می دارند. به اسکله ساحلی بندر انزلی هر وقت نظاره کنید با کشتی های زیادی روبه رو می شوید که یا در حال نزدیک شدن برای پهلو گرفتن در اسکله هستند یا در حال دور شدن از آن می باشند. در سال 1300 بود که این اسکله شکل یافت و اولین کشتی آلمانی در آن پهلو گرفت. بعد از آن هم دو موج شکن غازیان و انزلی در آنجا تاسیس شد. از تاسیسات دیگر این اسکله می توان دو پل که یکی برای اتصال انزلی به غازیان و دیگری برای اتصال انزلی به پشته را نام برد که به کمک مهندسان آلمانی تاسیس گردید.

از جاذبه گردشگری این ساحل می توان مرداب انزلی، قایق سواری، سواحل پاکسازی شده، تفریحات دریایی، پلاز برای آقایان و بانوان و سفرهای دریایی با کشتی میرزا کوچک خان را نام برد. بهترین فصل برای سفر به ساحل بندر انزلی بهار و پاییز  است.

بندر لنگه

بندر لنگه

از مهمترین جاذبه های بندر لنگه ساحل صدف می باشد که در 6 کیلومتری غرب بندر لنگه و در جنوب فرودگاه بندر واقع شده است. ساحل صدف از قسمت های صخره ای و شنی تشکیل شده است و به همین خاطر از مهمترین جاذبه های استان هرمزگان شناخته شده است. مسیر راه یابی به این ساحل به این صورت است: بندر عباس، بزرگراه شهید رجایی، بندر پل، بندر خمیر، بندر معلم، بندر گنگ، غرب بندر لنگه، به سمت فرودگاه بندر لنگه، ساحل صدف بندر لنگه.

از جاذبه های گردشگری بندر لنگه می توان عمارت فکری، برکه دریا دولت، مسجد ملک بن عباس، قلعه شیخ سلطان المرزوقی، مسجد شیخی، بند چارک هرمزگان، جزیره لاوان، جزیره شیدو، آبشار بدو، منطقه بیابانی سایه خوش، تنگه بنو، آبگرم خست، فرودگاه بندر لنگه، چشمه آبگرم بادون را نام برد.

بندر نوشهر

بندر نوشهر

بندر نوشهر با 205 کیلومتر فاصله از تهران در غرب استان ساری قرار دارد. این بندر جزء بنادر مهم و زیبای شمال ایران است و همچنین در اقتصاد و تجارت نقش مهمی را در شمال ایران ایفا می کند. به خاطر نزدیکی به تهران و وجود فرودگاه، رفت و آمد زیادی به این شهر می شود. بندر نوشهر در صادرات هم نقش مهمی دارد زیرا که محصولات کارخانه هایی از جمله ذوب آهن کرج از این بندر به بقیه کشورهای همجوار صادر می گردد. بندر زیبای نوشهر جاذبه گردشگری طبیعی زیادی از جمله روستای کندلوس، جنگل های فراوان و زیبا، پارک جنگلی به نام سیسنگان و… دارد. در این بندر بازارهایی برای خرید ماهی، مرکبات و سبزیجات تازه وجود دارد که می توانید از بوی سبزیجات تازه در بازارهای این بندر لذت ببرید. در اینجا تعدادی از جاهای دیدنی این بندر را خدمت شما عرض و به اختصار توضیح می دهم.

سد و دریاچه آویدر: آویدر سی کیلومتر با نوشهر فاصله و در نزدیکی بوستان سیسنگان قرار دارد. این منطقه آب و هوای خنک و مناظر بسیار سرسبز دارد. از تفریحات کنار این سد خاکی، قایق سواری، دوچرخه بازی و ماهی گیری است.

تنگ دار: این منطقه جایی بکر و برای آب تنی گزینه مناسبی است. نام این منطقه به خاطر درختان فراوان آن گذاشته شده و از میان تنگ دار، رودخانه ای گذر می کند که در جاهای مختلف عمق متفاوتی دارد پس باید هنگام راه رفتن در رودخانه مواظب باشید. تنگ دار نزدیک روستای کوشکسرا و در خروجی چالوس به نوشهر قرار دارد.

جنگل سیسنگان: این جنگل را می توان ریه های استان مازندران دانست. برای ورود به این جنگل ورودی گرفته می شود و همچنین می توانید در این جنگل کمپ بزنید و با خیال راحت در آنجا شب را به صبح برسانید زیرا که گشت های امنیتی برای امنیت گردشگران در آنجا می چرخند. جنگل سیسنگان در جاده ساحلی نوشهر قرار دارد که برای دسترسی به این جنگل هم از سمت غرب و هم از سمت شرق می توانید دسترسی پیدا کنید و از تمام امکانات رفاهی و تفریحی آن استفاده نمایید.

بازار نوشهر: این بازار اطراف میدان آزادی نوشهر قرار دارد که در آن زندگی همواره جاریست بوی تازگی ماهی ها، ترشی ها و سبزیجات تازه هوش از سر آدم می برد.

روستای کندلوس: در منطقه کجور شهر نوشهر قرار دارد و جزء ییلاقات محسوب می شود. از جمله ویژگی های این روستا سنگفرش بودن کوچه های آن و خانه های ساخته شده با کاه گل آن است که ظاهر این روستا را به حالت نستالژیک نگه داشته است. در این روستا گیاهان دارویی پرورش داده می شود.

موزه گالری دیدی: این موزه مساحتی حدود سه هزار متر دارد که در این موزه مجسمه ها، تابلو ها و همچنین آثار زیادی در معرض دید قرار دارد. در این موزه، رستوران، کافه، کتابخانه، سالن تئاتر و مرکز خرید وجود دارد. این موزه 50 کیلومتر با نوشهر فاصله و در ایزد شهر قرار دارد.

بندر ترکمن

بندر ترکمن

بندر ترکمن یا همان بندر شاه قدیم در استان گلستان با فاصله چهل کیلومتری شهر گرگان قرار دارد. این بندر دارای خط راه آهن و ملقب به نام سرزمین اسب های مسابقه ای است که در طی بهار و پاییز هر سال گردشگران زیادی به این بندر آمده و به تماشای مسابقات اسب سواری می پردازند. بیشتر مردمان این شهر دارای مذهب سنی و ترکمن هستند. اگر بخواهیم از جاذبه های این بندر نام ببریم به موارد زیر می توان اشاره کرد. توضیحاتی هم به اختصار خدمتتون عرض می کنم.

جزیره آشوراده : نام این جزیره از دو بخش آشیر و آدا گرفته شده و معنی آن در زبان ترکمنی جزیره آشور است و این جزیره تنها جزیره در دریای خزر بوده که در میان شبه جزیره میانکاله واقع شده است. این جزیره یعنی جزیره آشوراده در دوران صفویه به عنوان شکارگاه مورد استفاده بوده و همچنین این جزیره از مناطق بین المللی ذخایر طبیعی زمین محسوب می گردد. این منطقه حدود 40 درصد خاویار ایران را در برمی گیرد و همچنین گونه های مختلف جانوری همچون روباه، شغال، کبک و خرگوش در اینجا زندگی می کنند.

تالاب گمیشان: این تالاب در بندر ترکمن و در بخش گمیشان با مساحت 177000 هکتار واقع شده که زیستگاه جانوران و گیاهان بسیاری است که قسمت شمالی این تالاب حفاظت شده است. پرندگان مهاجر زیادی زمستان خود را در این تالاب سپری می کنند که می توان از این پرندگان به لک لک، قو، عقاب شاهین، مرغابی، فلامینگو و پلیکان اشاره کرد.

ترکمن صحرا: این صحرا دارای قدمت 7 هزار ساله و از مناطق قدیمی شمال ایران است که دارای طبیعتی دست نخورده است. این جلگه حاصلخیز و رسوبی در قسمتی از استان گلستان و خراسان شمالی واقع شده است که از ویژگی های این جلگه می توان به اسب هایی با نژاد ترکمن و دشت های سرسبز اشاره کرد.

بازار گمرکی: در این بازار صنایع دستی ترکمن ها و استان گلستان به فروش می رسد. صنایعی که تلفیق شده اند از رنگ های مختلف و نقوش زیبا مانند سوزن دوزی، زیورآلات ترکمنی، شال های ترکمنی، نمدها و…

منطقه شکار صوفیکم: این تالاب با وسعت 33037 هکتار زیستگاه جانورانی همچون حشره خوار کوتوله و روباه ترکمن است که البته شکار در این منطقه ممنوع است.

روستای قره قاشلی: در ده کیلومتری بندر ترکمن واقع شده که به خاطر مسابقات اسب سواری که در آن برگزار می شود معروف است.

بندر امیرآباد

بندر امیرآباد

بندر امیرآباد در استان مازندران و در قسمت شمالی بهشهر واقع شده است که طراحی آن به صورت سه فاز و در سی و چهار اسکله می باشد که تاکنون فاز اول آن ساخته شده است. این منطقه به شبکه ریلی نیز پیوند دارد و چهارمین بندر بزرگ ایران محسوب می شود. این بندر به خاطر دارا بودن اراضی و برخورداری از ساخت و ساز در حمل و نقل مدرن مانند اسکله رو، رو ریلی و کامیون برای ترانزیت و همچنین دسترسی راحت به بازار مصرف با جمعیت 300 میلیون نفر با کشورهای همسود نقش زیادی را در ابعاد ملی و همچنین در سطح منطقه ای بازی می کند. این بندر در سال 1376 به عنوان منطقه ویژه اقتصادی به ثبت رسیده است. احداث این بندر در سال 1375 در بهشهر شروع شد. این بندر راه گذر بین المللی شمال به جنوب محسوب می شود و همچنین دارای تجهیزات پیشرفته دریایی و بندری و نیز 1060 هکتار جهت پشتیبانی سرمایه گذاری در زمینه های مختلف می باشد. این بندر دارای 15 اسکله می باشد که ظرفیت 5/7 میلیون تن را دارا است.

بندر گز

این بندر 49 کیلومتر با شهرستان گرگان فاصله دارد و در غرب استان گلستان واقع شده که در همسایگی کرد کوی، گلوگاه، خلیج گرگان، شبه جزیره میان کاله و همچنین همسایه جنگل مورای است. این بندر دارای مساحت 240 کیلومتر و دارای آب و هوای معتدل مدیترانه ای است. سراسر این منطقه با جنگل های هیرکانی فرا گرفته شده و ساحل بسیار زیبایی نیز دارد. نام این بندر به خاطر درخت های گزی که آنجا وجود دارد بندر جز بوده است که در دوران پهلوی به واژه فارسی گز تغییر داده شده است. مردمان این منطقه بیشتر از اقوام ترکمن هستند و به زبان فارسی با لهجه مازندرانی صحبت می کنند. در 2 کیلومتر این ساحل اسکله ای به همین نام وجود دارد که مرکز پرورش ماهی محسوب و برای گردشگری مناسب است زیرا امکانات تفریحی در آنجا فراهم شده است. چشمه های این بندر که مناظر چشم نوازی را در دل کوهستان ها و روستا های این بندر برای شما ایجاد می کند عبارتند از : بلبل چشمه، توسکا چشمه، قل قلی چشمه، چشمه گزو گلفرا. از جاذبه های دیگر این بندر می توان به آبشار چلم ریز، مار قلعه، پارک جنگلی باغو، جنگل نرگسی، ساحل بسیار زیبای نوکنده، عروس قلعه، خرابه های آتشکده قدیمی و… می توان نام برد. از صنایع دستی این منطقه می توان گلیم بافی، جاجیم بافی، نمد مالی، رو دوزی های سنتی و … نام برد.

بندر فریدون کنار

بندر فریدون کنار

این شهر از شهرهای ساحلی استان مازندران محسوب می شود. این شهر به خاطر حاصل خیزی و جلگه ای بودن برای برنج کاری و همچنین کشت حبوبات بسیار مناسب است. این منطقه نیز به خاطر آب و هوای معتدل خزری و جنگلی بودن یکی از زیست گاه های زمستانی برای پرندگان مهاجر می باشد. در این بندر از دوران پهلوی شهرک های ساحلی بر جای مانده که محلی برای رفاه گردشگران و مسافران می باشد. جاذبه های گردشگری بندر فریدون کنار عبارتند از: پل تاریخی که به زمان حکومت رضا شاه و توسط آلمانی ها ساخته شده، زیستگاه درنای سیبری، ساحل ماسه ای حدود ده کیلومتر، بازارهای خرید، باغ پرندگان و تالاب فریدون کنار و….می باشد. مهمترین سوغات این شهر برنج است، برنج طارم محلی یا سنگه طارم و طارم هاشمی می باشد. در این منطقه ماهی هایی مانند کولی، سفید، اوزون برون، کفال، کپور و… صید می شود و همچنین خاویار ماهی که شاید بتوان گفت مرغوب ترین ماهی خاویار دنیا است، صید این منطقه می باشد. مرکبات زیادی نیز در این منطقه به دست می آید. این شهر یک بندر چند منظوره بوده و همچنین این بندر شاه راهه آبی شمال ایران است. این بندر بیشتر در حوضه نفت و گاز فعالیت دارد همچنین از این بندر گندم و ذرت وارد و سیمان به خارج از کشور صادر می شود و همچنین در مسیر کشتی های روسی قرار دارد. از مهمترین امتیازات این بندر امکانات و تاسیسات بندری، ترانزیت دریایی و حمل و نقل می باشد.

بندر آستارا

بندر آستارا

بندر آستارا قبلا از توابع استان گیلان و در بخش مرکزی تالش بود و بین کوه های تالش و شمال استان گیلان و دریای خزر قرار دارد ولی از سال 1316 در قانون تقسیمات کشوری از توابع اردبیل به حساب می آید. این شهر آب و هوای کوهستانی و مرطوب دارد و جزء ییلاقات محسوب می شود. گردشگری در فصل بهار و تابستان به این شهر لذت خاصی دارد. اگر بخواهیم از جاذبه های گردشگری این شهر صحبت کنیم ابتدا باید نام گردنه حیران را برایتان بیاورم که برای گردشگری بسیار مناسب است همچنین با آستارا 30 کیلومتر فاصله دارد. رود آستارای چای از میان این منطقه یعنی حیران عبور می کند که مرز بین استان گیلان با کشور آذربایجان است.

حال در مورد خود بندر کمی برایتان صحبت می کنم. آستارا از لحاظ اقتصادی نقش تعیین کننده ای در کشور و در استان دارد و از لحاظ ارتباطی هم بر سر یک سه راهی مهم قرار دارد که از این راه ها از یک طرف به رشت و بندر انزلی و از راه دوم به جمهوری آذربایجان و باکو و راه دیگر به تبریز و اردبیل منتهی می شود. آستارا یک شهر مرزی است و سالانه توریست های خارجی و داخلی فراوانی را به خود جذب می کند به همین منظور رتبه اول جذب گردشگر را در استان گیلان به خود اختصاص داده داده است. این بندر یک بندر فعال ترانزیتی، اولین بندر خصوصی کشور و از لحاظ صادرات و واردات در سومین جایگاه قرار دارد و بیش از 200 سال سابقه گمرکاتی دارد. در صادرات چمدانی بیشترین سهم را دارد و از امن ترین و پر رفت و آمدترین مرزهای زمینی کشور محسوب می شود. این شهر در تولید سفال سقف مشهور است که نام شهر بام های سفالی از اینجا سرچشمه می گیرد. گویش مردم این شهر بیشتر ترکی آذربایجانی و عده ای هم به زبان تالشی صحبت می کنند. در مورد جاذبه های این شهر می توان به گردنه حیران، آبشار لاتون، تالاب استیل، ساحل صدف، آستارا چای، جنگل فندقلو، گوته گومه، پارک جنگلی بی بی یانلو و…اشاره کرد.

بندرهای جنوب ایران

بندر عباس

بندر عباس

بزرگترین بندر ایران بندرعباس می باشد و یکی از قطب های اقتصادی ایران است. بندر عباس مرکز استان هرمزگان است و دارای بنادر متعددی است. از مهمترین جاذبه این بندر ساحل آن است. قسمتی از ساحل بندر عباس به نام ساحل سورو شناخته می شود که قطب تجاری بندر عباس است. در طول روز شاهد رفت و آمد کشتی ها و لنج های غول پیکر زیادی خواهید بود. شغل مردمان این منطقه صیادی است.

قسمت دیگری از ساحل بندر عباس را ساحل نخل ناخدا یا پارک ساحلی دولت می نامند که یکی از محبوب ترین سواحل بندرعباس است. در این ساحل باید مواظب باشید هنگام پیاده روی، روی ماسه ها، صدف های نوک تیز پای شما را زخمی نکنند. از امکانات این ساحل می توان به خدمات رفاهی نزدیک پارک، مجموعه کارتینگ، پیست اسکی، زمین بازی کودکان و زمین فوتبال برای بزرگترها اشاره کرد. خدمات تفریحی در ساحل قایق سواری، شتر سواری، اسب سواری و کایت سواری می باشد. همچنین در نزدیکی این ساحل بازار و اسکله ماهی فروشان قرار دارد. اسکله آن محل قدیمی برای پهلو گرفتن قایق های سنتی ماهیگیران است علاوه بر آن در بازار آن می توان انواع ماهی های جنوبی، میگو، صدف، خرچنگ و دیگر آبزیان را یافت.

بندر چابهار

بندر چابهار

این شهر مرکز شهرستان چابهار و در استان سیستان و بلوچستان واقع شده که در همسایگی اقیانوس هند و دریای عمان است. این بندر طوری ساخته شده که توانایی پهلو گرفتن کشتی های اقیانوس پیما را دارد و همچنین این بندر از مناطق آزاد اقتصادی ایران محسوب می شود. این بندر به خاطر دسترسی به آب های آزاد از اهمیت زیادی در اقتصاد و سازندگی و سرمایه گذاری دارد و همچنین این شهر به خاطر داشتن اسکله اقیانوس پیما و خط راه آهن و فرودگاه از چهار راه های کریدور شمال به جنوب بازرگانی جهانی است. این شهر به دلیل آب و هوای همیشه معتدل که گویی کل سال بهار است به چهار بهار نامیده می شود. گویش مردمان این شهر بلوچی است و بیشتر آنان اهل تسنن هستند. این شهر یعنی بندر چابهار از چند بخش تشکیل شده است که عبارتند از بخش جدید و قدیم، بخش ساحلی، منطقه آزاد تجاری، قسمت اسکله بارگیری و تخلیه بار.

از جاذبه های این شهر می توان به تالاب لیپار، انجیر معابد، جنگلی از گونه حرا، کوه های بد بوم، رودخانه باهوت کلات، اسکله های صیادی، اسکله های تجاری، صخره های بزرگ در کناره دریای عمان و جنوب چابهار، منظره طلوع و غروب خورشید در دریا، جزیره سلطان، کوههای مینیاتوری چابهار و … نام برد.

از آثار تاریخی می توان به قلعه تیس و ویرانه های جا مانده از تیس در دوران اسلامی، قلعه پیروز گت بر روی تپه ای در میان دره تیس، قلعه بلوچ گت در بالای کوهی در روستای تیس، قلعه انوشیروان در دو کیلومتری روستای سنگان و بر روی کوه با قدمت 300 سال، قلعه باتل بر روی تپه خاکی در دهستان گتیگ، فیل بند در روستای تیس (دیوار بزرگی است که با سنگ، گچ و ساروج ساخته شده)، ابزارهای به دست آمده در منطقه کنارک، آثار دیده شده از وجود حصار بندی بر روی کوه های شهباز و…. اشاره کرد.

بندر بوشهر

بندر بوشهر

بندر بوشهر شهری تاریخی و از بنادر با سابقه 5 هزار ساله ایران که مرکز استان بوشهر است در کناره های خلیج فارس واقع شده است. این شهر جمعیتی بالغ بر 223504 نفر دارد و زبان مردمان این شهر بیشتر فارسی با گویش بوشهری است. بندر بوشهر یک شبه جزیره است که در مرکز بوشهر با ارتفاع 18 متر از سطح دریا قرار دارد و از نظر آب و هوایی جزء مناطق نیمه بیابانی گرم است. این شهر نام های زیادی داشته است، از رام اردشیر به ابو شهر و بعد به نام های دیگ لیان، ریشهر و بخت اردشیر تغییراتی کرده تا به این نام یعنی بوشهر رسیده است. بوشهر در زمان نادر شاه افشار دارای رونق زیادی شد و الان هم به خاطر عوامل زیادی همچون وجود نیروگاه های اتمی، کشتی سازی، صیادی و صادرات رونق اقتصادی بالایی دارد. این شهر دارای راه آهن و فرودگاه نیز می باشد. از آثار تاریخی این شهر می توان به ریشهر، گورستان ارامنه گری گوری، عمارت کوتی، موزه رئیس علی دلواری، کشتی رافائل، گنبد نمکی جاسک، پور دختر، منطقه باستانی توز، آب انبار قوام و… اشاره کرد. بنای بوشهر در دوران ساسانی تاسیس شد ولی بوشهر کنونی به دست ابومهیری ناخدای کشتی نادر شاه افشار به قصد بالا بردن امنیت و ایجاد نیروی دریایی در کشور پایه گذاری شد. ریشهر منطقه ای در فاصله سه کیلومتری با بوشهر است که قدمت پنج هزار ساله دارد.

بندر عسلویه

بندر عسلویه

آبشار درزو: این آبشار در روستای اخند که 18 کیلومتر با عسلویه فاصله دارد و از زیبایی های این منطقه محسوب می شود.

جنگل حرا: این جنگل در پارک دریایی نایبند و با فاصله 10 کیلومتری با عسلویه واقع شده است. این جنگل در همه فصول سرسبزی خود را دارد وقتی دریا مد می شود این جنگل به زیر آب رفته و زمانی برای ماهیگیری به وجود می آید و هنگامی هم که دریا به جزر می رسد کل این درختان تا ریشه سر از آب بیرون می آورند انگار که درختان روی زمین رشد کرده اند. این منطقه به هنگام فصل زمستان و فصل پاییز جایگاه کوچ پرندگان مهاجر می شود.

بوستان ساحلی نخل تقی: این پارک زیبا با عسلویه 5 کیلومتر فاصله دارد و در همسایگی ساحل اسکله نخل تقی می باشد. در این اسکله همه امکانات برای گردشگران و مسافران مهیا شده و حتی در اسکله می توانید به ماهیگیری بپردازید.

میدان لنج: این میدان را نمادی برگرفته شده از مردمان این شهر می دانند زیرا شغل بیشتر آنان ماهیگیری و همچنین جابه جایی بار به کشورهای خارج و از خارج به ایران است.

بندر مقام

بندر مقام

این بندر جزء استان هرمزگان و از توابع بندر لنگه و در دهستان مقام که با جمعیت 2159 نفر طبق سرشماری سال 1395 می باشد. بیشتر افراد این بندر عرب هستند و به زبان عربی و زبان فارسی صحبت می کنند. این دهستان از سطح دریا 7 متر ارتفاع دارد. از جاذبه های این بندر می توان به پارک ساحلی، بندرگاه یا همان اسکله و ساحل مکسرکه متشکل از کوه و صخره و دریا می باشد که از لحاظ گردشگری مسافران زیادی را به خود جذب می کند.

بندر خمیر

بندر خمیر

بندر خمیر در استان هرمزگان و در همسایگی خلیج فارس قرار دارد. جمعیت این شهر در سال 1395 طبق سرشماری 56148 نفر است. این بندر با دریا 15 متر ارتفاع دارد و یک شهر تالابی محسوب می شود. عنوان اولین شهر ملی تالابی ایران را در سال 1397 به خاطر مجاور بودن با تالاب بین المللی خور خوران و احترام مردن نسبت به تالاب کسب کرده است. نام بندر خمیر قبلا به نام بندر جمیر بوده که به خاطر گرد همایی مردم در این جا برای مراسم مذهبی یا جمع شدن صیادان برای کار نام گرفته است اما به مرور زمان به نام بندر خمیر تغییر یافته است.

مسیر دسترسی به این بندر از طریق هواپیما به بندر عباس و بعد طی مسیر یک ساعته با تاکسی به بندر خمیر البته با قطار از تهران به بندر عباس هم می توانید بروید که حدودا 20 ساعت طول می کشد.

از جاذبه های این بندر می توان به کاروانسرای تقی خان، جنگل های حرا، قلعه خمیر، دیوار سدار، چشمه آبگرم، خانه قاضی رویدر، بازار سنتی و روستای کهورستان اشاره کرد.

بندر ماهشهر

بندر ماهشهر

بندر ماهشهر از سطح دریا 3 متر ارتفاع دارد و با بخش های صنعتی و بخش شهری در استان خوزستان واقع شده است. نام قدیم این شهر ماچول بوده است که بعدها به ماشول و معشور تغییر یافته و در نهایت در سال 1344 به ماهشهر نامیده شد. ماهشهر یکی از بندرهای قدیمی خلیج فارس است که در زمان ساسانیان این شهر به نام ریشهر شناخته می شد و دارای 2713 هکتار وسعت است. این شهر جزء اندک شهرهایی است که دارای شاخه هایی از دریاست که به خشکی منشعب می شود (به این شاخه ها خور می گویند). یکی از مهمترین خورها در بندر ماهشهر خور موسی است که هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ استراتژیک بسیار با اهمیت است. این خور یعنی خور موسی انشعاباتی دارد که یکی از آنها از داخل شهر ماهشهر عبور می کند.

اگر بخواهید به ماهشهر سفر کنید می توانید چه از راه هوایی و چه از راه زمینی این کار را انجام دهید اگر بخواهید از شمال کشور به این بندر بروید از طریق آزاد راه اهواز _ ماهشهر و اگر از سمت شرق ایران راهی این شهر می شوید باید از جاده بهبهان به امیدیه بروید و اگر از سمت غرب ایران راهی می شوید باید از جاده آبادان _ ماهشهر و اگر از سمت جنوب می خواهید راهی شوید باید اول وارد جاده دیلم _ هندیجان و بعد به ماهشهر بروید. راه دیگر رسیدن به بندر ماهشهر خط راه آهن و راه هوایی فرودگاه در حاشیه جاده امیدیه _ ماهشهر می باشد. بندر ماهشهر شهر بسیار مهاجر پذیر است زیرا از لحاظ بازار شغلی به خاطر وجود پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی و نزدیک بودن به بندر امام خمینی بسترگاه مناسبی برای کار است. این بندر از لحاظ آب و هوایی بسیار گرم و مرطوب است. در نیمه دوم تابستان هوا بسیار شرجی است و بادهای گرمی به نام آتش باد می وزد که بسیار آزاردهنده می باشد.

بندر گواتر

بندر گواتر

این بندر در استان سیستان و بلوچستان و در شهرستان دشتیاری واقع شده است. این بندر خلیج کوچکی است که رودخانه های باهوکلات پاکستان و دشت رود ایران به آن متصل می گردند. خلیج گواتر در حاشیه روستای گواتر قرار دارد که 33 هکتار جنگل از نوع درختان حرا در آن رشد کرده اند. این بندر یعنی بندر گواتر جزء تالاب های بین المللی و قسمتی از محدوده محافظت شده گاندوها محسوب می شود. به دلیل تالابی بودن، این بندر پذیرای گونه های زیادی از پرندگان مهاجر است. بندر گواتر از جاذبه های چابهار محسوب می شود و از لحاظ ظاهری شبیه به سطح مریخ است.

در این بندر میگو پرورش داده شده و به کشورهای دیگر صادر می گردد. بندر گواتر امکانات تفریحی زیادی ندارد آن هم به دلیل مرزی بودن این شهر است پس باید برای مسافرت روز را انتخاب و به هنگام شب به شهر چابهار برگردید. مردمان این خلیج بلوچی اند و کارهای دستی و سنتی زیادی دارند. از جاذبه های بین چابهار و بندر گواتر می توان به کوه های مینیاتوری که شبیه به سطح مریخند، درخت انجیر معابد که زیبایی آن رشد ریشه های این درخت است که رو به آسمان هستند، دریاچه لیپار یا صورتی که از اطراف آن نمک استخراج می گردد، بندر بریس با صخرهای بلند که آن را جذاب کرده، بندر پسابندر با داشتن لنج ها و کشتی های رنگی که زیبایی آن را دوچندان کرده، اشاره کرد.

بندر امام خمینی

بندر امام خمینی

بندر امام خمینی در استان خوزستان و جزء بنادر ماهشهر با 38 اسکله بزرگترین بندر فعال تجاری ایران است که دارای 7 کیلومتر وسعت در طول می باشد. این بندر به خاطر تخفیف در مالیات به دستور محمدرضا شاه از سال 1342 به بعد رونق اقتصادی پیدا کرد. این بندر در زمان پهلوی به نام شاه پور شناخته می شد که بعد از انقلاب به بندر امام خمینی تغییر نام داده شد. در حال حاضر بزرگترین بندر و قطب اقتصادی کشور است تا جایی که 35 درصد تجارت دریا از طریق این بندر انجام می گردد. یکی از مهمترین جاذبه های این بندر جزیره قبر ناخدا است که در آنجا جانوران زیادی زندگی می کنند همچون، لاک پشت، پرستوی دریایی سفید و ….

بندر لافت

بندر لافت

در استان هرمزگان شهری به نام قشم وجود دارد که بندر لافت از توابع این شهر می باشد. مردمان قدیمی این بندر به خاطر تجارتی که به کشورهای دیگر داشتند به زبان های عربی، انگلیسی و هندی و … می توانند صحبت کنند و یا حتی در کشورهای دیگر مانند هند خانواده تشکیل دادند. از زیبایی های این بندر می توان به جنگل های حرا، درختان و نخل های سرسبز اشاره کرد که به زیبایی های روستای لافت می افزاید. در حیاط خانه های این روستا بادگیرهایی ساخته شده که نشانگر معماری های خاص و جالب است. از نظر آب و هوایی این منطقه بسیار گرم و دارای رطوبت و شرجی است. این روستا دارای چند بخش مانند: بخش های قدیمی، قسمت های ساخته شده در جنوب شرقی این روستا و قسمت های ساخته شده در شمال آن می باشد. مردمان این روستا هرساله قسمت های فرسوده شده روستا را باز سازی می کنند به همین علت لافت معماری خود را از قدیم تا الان حفظ کرده است. گویش مرمان این بندر فارسی بندری نزدیک به گویش قشمی هاست. شغل بیشترشان لنج داری و صیادی است. از جاذبه های این بندر می توان به دو آب انبار، چاه های طلا، قلعه نادری، گنبد دایره ای و گورستان تاریخی و… نام برد.

بندر سیراف

بندر سیراف

بندر سیراف به نام دیگری به نام بندر طاهری معروف است که از جاذبه های بوشهر و در بخش کنگان می باشد. این شهر از نظر معماری شباهت زیادی به ماسوله ی شمال ایران دارد این بندر دارای طول زیاد و عرض کم است که از یک طرف دریا و از طرف دیگر به کوه متصل می گردد. این بندر خانه هایی به شکل پلکانی و مشرف به کوه دارد.

مردمان این بندر مذهب هایی مانند بودایی، چینی، مسیحی، زرتشتی، مانوئی و … داشتند. از گورستانهای کشف شده از این بندر نشان هایی از داشتن آزادی دینی دیده شده است که پر رونق ترین دوره ها در اینجا دوره های ساسانی و اسلامی است. از لحاظ تجاری هم روابط زیادی با اروپا، آفریقا و چین داشته است. در زمان قدیم زلزله ای رخ داده و کل شهر به زیر خاک مدفون شد اما همچنان سنگ فرش ها، غارها، آتشکده ها، سنگ چین ها و چاه های زیادی از سیراف قدیم بر جا مانده است و به خاطر همین قدمت تاریخی برای گردشگران جاذبه زیادی دارد. دیگر جاذبه های سیراف عبارتند از دخمه های باستانی، حوضچه های آب باران، گور سیبوییه، آبگیر دره لیر، سواحل سیراف، موزه باستان شناسی، قبرهای سنگی، چاه های سنگی و…

بندرهای شمال ایران

  • بندر انزلی:

اسکله ساحلی بندر انزلی

ابتدا از خود شهر شروع می کنم. شهر انزلی شهری بسیار زیبا با معماری مدرن، خانه هایی با پشت بام های رنگی، میدان هایی جذاب، دریای زیبا و اسکله هایی که در آن زندگی جاری است. کشتی ها با ابعاد کوچک و بزرگ و صدایی که از کشتی ها و مرغان دریایی تلفیق گردیده و به گوش ما می رسند، آنجا را منحصر به فرد کرده است. این اسکله در شمال کشور جایگاه اساسی در حمل و نقل کالا در دریا دارد. این بندر قابلیت این را دارد که در سال های پیش رو بتواند به عنوان بندر شماره یک کشور در خصوص صادرات و واردات کالا به کشورهای همسایه دریای خزر نقش بسزایی را داشته باشد. البته این اسکله از دو قسمت دریا و تالاب تشکیل شده و معمولا با گل و لای رو به رو است ولی کارکنان اسکله با تلاش شبانه روزی حوضچه ها را برای پهلوگیری کشتی ها ایمن نگه می دارند. به اسکله ساحلی بندر انزلی هر وقت نظاره کنید با کشتی های زیادی روبه رو می شوید که یا در حال نزدیک شدن برای پهلو گرفتن در اسکله هستند یا در حال دور شدن از آن می باشند. در سال 1300 بود که این اسکله شکل یافت و اولین کشتی آلمانی در آن پهلو گرفت. بعد از آن هم دو موج شکن غازیان و انزلی در آنجا تاسیس شد. از تاسیسات دیگر این اسکله می توان دو پل که یکی برای اتصال انزلی به غازیان و دیگری برای اتصال انزلی به پشته را نام برد که به کمک مهندسان آلمانی تاسیس گردید.

از جاذبه گردشگری این ساحل می توان مرداب انزلی، قایق سواری، سواحل پاکسازی شده، تفریحات دریایی، پلاز برای آقایان و بانوان و سفرهای دریایی با کشتی میرزا کوچک خان را نام برد. بهترین فصل برای سفر به ساحل بندر انزلی بهار و پاییز  است.

 

  • بندر لنگه:

بندر لنگه

از مهمترین جاذبه های بندر لنگه ساحل صدف می باشد که در 6 کیلومتری غرب بندر لنگه و در جنوب فرودگاه بندر واقع شده است. ساحل صدف از قسمت های صخره ای و شنی تشکیل شده است و به همین خاطر از مهمترین جاذبه های استان هرمزگان شناخته شده است. مسیر راه یابی به این ساحل به این صورت است: بندر عباس، بزرگراه شهید رجایی، بندر پل، بندر خمیر، بندر معلم، بندر گنگ، غرب بندر لنگه، به سمت فرودگاه بندر لنگه، ساحل صدف بندر لنگه.

از جاذبه های گردشگری بندر لنگه می توان عمارت فکری، برکه دریا دولت، مسجد ملک بن عباس، قلعه شیخ سلطان المرزوقی، مسجد شیخی، بند چارک هرمزگان، جزیره لاوان، جزیره شیدو، آبشار بدو، منطقه بیابانی سایه خوش، تنگه بنو، آبگرم خست، فرودگاه بندر لنگه، چشمه آبگرم بادون را نام برد.

 

  • بندر نوشهر

بندر نوشهر با 205 کیلومتر فاصله از تهران در غرب استان ساری قرار دارد. این بندر جزء بنادر مهم و زیبای شمال ایران است و همچنین در اقتصاد و تجارت نقش مهمی را در شمال ایران ایفا می کند. به خاطر نزدیکی به تهران و وجود فرودگاه، رفت و آمد زیادی به این شهر می شود. بندر نوشهر در صادرات هم نقش مهمی دارد زیرا که محصولات کارخانه هایی از جمله ذوب آهن کرج از این بندر به بقیه کشورهای همجوار صادر می گردد. بندر زیبای نوشهر جاذبه گردشگری طبیعی زیادی از جمله روستای کندلوس، جنگل های فراوان و زیبا، پارک جنگلی به نام سیسنگان و… دارد. در این بندر بازارهایی برای خرید ماهی، مرکبات و سبزیجات تازه وجود دارد که می توانید از بوی سبزیجات تازه در بازارهای این بندر لذت ببرید. در اینجا تعدادی از جاهای دیدنی این بندر را خدمت شما عرض و به اختصار توضیح می دهم.

 

بندر نوشهر

سد و دریاچه آویدر: آویدر سی کیلومتر با نوشهر فاصله و در نزدیکی بوستان سیسنگان قرار دارد. این منطقه آب و هوای خنک و مناظر بسیار سرسبز دارد. از تفریحات کنار این سد خاکی، قایق سواری، دوچرخه بازی و ماهی گیری است.

تنگ دار: این منطقه جایی بکر و برای آب تنی گزینه مناسبی است. نام این منطقه به خاطر درختان فراوان آن گذاشته شده و از میان تنگ دار، رودخانه ای گذر می کند که در جاهای مختلف عمق متفاوتی دارد پس باید هنگام راه رفتن در رودخانه مواظب باشید. تنگ دار نزدیک روستای کوشکسرا و در خروجی چالوس به نوشهر قرار دارد.

جنگل سیسنگان: این جنگل را می توان ریه های استان مازندران دانست. برای ورود به این جنگل ورودی گرفته می شود و همچنین می توانید در این جنگل کمپ بزنید و با خیال راحت در آنجا شب را به صبح برسانید زیرا که گشت های امنیتی برای امنیت گردشگران در آنجا می چرخند. جنگل سیسنگان در جاده ساحلی نوشهر قرار دارد که برای دسترسی به این جنگل هم از سمت غرب و هم از سمت شرق می توانید دسترسی پیدا کنید و از تمام امکانات رفاهی و تفریحی آن استفاده نمایید.

بازار نوشهر: این بازار اطراف میدان آزادی نوشهر قرار دارد که در آن زندگی همواره جاریست بوی تازگی ماهی ها، ترشی ها و سبزیجات تازه هوش از سر آدم می برد.

روستای کندلوس: در منطقه کجور شهر نوشهر قرار دارد و جزء ییلاقات محسوب می شود. از جمله ویژگی های این روستا سنگفرش بودن کوچه های آن و خانه های ساخته شده با کاه گل آن است که ظاهر این روستا را به حالت نستالژیک نگه داشته است. در این روستا گیاهان دارویی پرورش داده می شود.

موزه گالری دیدی: این موزه مساحتی حدود سه هزار متر دارد که در این موزه مجسمه ها، تابلو ها و همچنین آثار زیادی در معرض دید قرار دارد. در این موزه، رستوران، کافه، کتابخانه، سالن تئاتر و مرکز خرید وجود دارد. این موزه 50 کیلومتر با نوشهر فاصله و در ایزد شهر قرار دارد.

 

  • بندر ترکمن

بندر ترکمن یا همان بندر شاه قدیم در استان گلستان با فاصله چهل کیلومتری شهر گرگان قرار دارد. این بندر دارای خط راه آهن و ملقب به نام سرزمین اسب های مسابقه ای است که در طی بهار و پاییز هر سال گردشگران زیادی به این بندر آمده و به تماشای مسابقات اسب سواری می پردازند. بیشتر مردمان این شهر دارای مذهب سنی و ترکمن هستند. اگر بخواهیم از جاذبه های این بندر نام ببریم به موارد زیر می توان اشاره کرد. توضیحاتی هم به اختصار خدمتتون عرض می کنم.

 

بندر ترکمن

جزیره آشوراده : نام این جزیره از دو بخش آشیر و آدا گرفته شده و معنی آن در زبان ترکمنی جزیره آشور است و این جزیره تنها جزیره در دریای خزر بوده که در میان شبه جزیره میانکاله واقع شده است. این جزیره یعنی جزیره آشوراده در دوران صفویه به عنوان شکارگاه مورد استفاده بوده و همچنین این جزیره از مناطق بین المللی ذخایر طبیعی زمین محسوب می گردد. این منطقه حدود 40 درصد خاویار ایران را در برمی گیرد و همچنین گونه های مختلف جانوری همچون روباه، شغال، کبک و خرگوش در اینجا زندگی می کنند.

تالاب گمیشان: این تالاب در بندر ترکمن و در بخش گمیشان با مساحت 177000 هکتار واقع شده که زیستگاه جانوران و گیاهان بسیاری است که قسمت شمالی این تالاب حفاظت شده است. پرندگان مهاجر زیادی زمستان خود را در این تالاب سپری می کنند که می توان از این پرندگان به لک لک، قو، عقاب شاهین، مرغابی، فلامینگو و پلیکان اشاره کرد.

ترکمن صحرا: این صحرا دارای قدمت 7 هزار ساله و از مناطق قدیمی شمال ایران است که دارای طبیعتی دست نخورده است. این جلگه حاصلخیز و رسوبی در قسمتی از استان گلستان و خراسان شمالی واقع شده است که از ویژگی های این جلگه می توان به اسب هایی با نژاد ترکمن و دشت های سرسبز اشاره کرد.

بازار گمرکی: در این بازار صنایع دستی ترکمن ها و استان گلستان به فروش می رسد. صنایعی که تلفیق شده اند از رنگ های مختلف و نقوش زیبا مانند سوزن دوزی، زیورآلات ترکمنی، شال های ترکمنی، نمدها و…

منطقه شکار صوفیکم: این تالاب با وسعت 33037 هکتار زیستگاه جانورانی همچون حشره خوار کوتوله و روباه ترکمن است که البته شکار در این منطقه ممنوع است.

روستای قره قاشلی: در ده کیلومتری بندر ترکمن واقع شده که به خاطر مسابقات اسب سواری که در آن برگزار می شود معروف است.

 

  • بندر امیرآباد

بندر امیرآباد

بندر امیرآباد در استان مازندران و در قسمت شمالی بهشهر واقع شده است که طراحی آن به صورت سه فاز و در سی و چهار اسکله می باشد که تاکنون فاز اول آن ساخته شده است. این منطقه به شبکه ریلی نیز پیوند دارد و چهارمین بندر بزرگ ایران محسوب می شود. این بندر به خاطر دارا بودن اراضی و برخورداری از ساخت و ساز در حمل و نقل مدرن مانند اسکله رو، رو ریلی و کامیون برای ترانزیت و همچنین دسترسی راحت به بازار مصرف با جمعیت 300 میلیون نفر با کشورهای همسود نقش زیادی را در ابعاد ملی و همچنین در سطح منطقه ای بازی می کند. این بندر در سال 1376 به عنوان منطقه ویژه اقتصادی به ثبت رسیده است. احداث این بندر در سال 1375 در بهشهر شروع شد. این بندر راه گذر بین المللی شمال به جنوب محسوب می شود و همچنین دارای تجهیزات پیشرفته دریایی و بندری و نیز 1060 هکتار جهت پشتیبانی سرمایه گذاری در زمینه های مختلف می باشد. این بندر دارای 15 اسکله می باشد که ظرفیت 5/7 میلیون تن را دارا است.

 

  • بندر گز

بندر گز

این بندر 49 کیلومتر با شهرستان گرگان فاصله دارد و در غرب استان گلستان واقع شده که در همسایگی کرد کوی، گلوگاه، خلیج گرگان، شبه جزیره میان کاله و همچنین همسایه جنگل مورای است. این بندر دارای مساحت 240 کیلومتر و دارای آب و هوای معتدل مدیترانه ای است. سراسر این منطقه با جنگل های هیرکانی فرا گرفته شده و ساحل بسیار زیبایی نیز دارد. نام این بندر به خاطر درخت های گزی که آنجا وجود دارد بندر جز بوده است که در دوران پهلوی به واژه فارسی گز تغییر داده شده است. مردمان این منطقه بیشتر از اقوام ترکمن هستند و به زبان فارسی با لهجه مازندرانی صحبت می کنند. در 2 کیلومتر این ساحل اسکله ای به همین نام وجود دارد که مرکز پرورش ماهی محسوب و برای گردشگری مناسب است زیرا امکانات تفریحی در آنجا فراهم شده است. چشمه های این بندر که مناظر چشم نوازی را در دل کوهستان ها و روستا های این بندر برای شما ایجاد می کند عبارتند از : بلبل چشمه، توسکا چشمه، قل قلی چشمه، چشمه گزو گلفرا. از جاذبه های دیگر این بندر می توان به آبشار چلم ریز، مار قلعه، پارک جنگلی باغو، جنگل نرگسی، ساحل بسیار زیبای نوکنده، عروس قلعه، خرابه های آتشکده قدیمی و… می توان نام برد. از صنایع دستی این منطقه می توان گلیم بافی، جاجیم بافی، نمد مالی، رو دوزی های سنتی و … نام برد.

 

  • بندر فریدون کنار

بندر فریدون کنار

این شهر از شهرهای ساحلی استان مازندران محسوب می شود. این شهر به خاطر حاصل خیزی و جلگه ای بودن برای برنج کاری و همچنین کشت حبوبات بسیار مناسب است. این منطقه نیز به خاطر آب و هوای معتدل خزری و جنگلی بودن یکی از زیست گاه های زمستانی برای پرندگان مهاجر می باشد. در این بندر از دوران پهلوی شهرک های ساحلی بر جای مانده که محلی برای رفاه گردشگران و مسافران می باشد. جاذبه های گردشگری بندر فریدون کنار عبارتند از: پل تاریخی که به زمان حکومت رضا شاه و توسط آلمانی ها ساخته شده، زیستگاه درنای سیبری، ساحل ماسه ای حدود ده کیلومتر، بازارهای خرید، باغ پرندگان و تالاب فریدون کنار و….می باشد. مهمترین سوغات این شهر برنج است، برنج طارم محلی یا سنگه طارم و طارم هاشمی می باشد. در این منطقه ماهی هایی مانند کولی، سفید، اوزون برون، کفال، کپور و… صید می شود و همچنین خاویار ماهی که شاید بتوان گفت مرغوب ترین ماهی خاویار دنیا است، صید این منطقه می باشد. مرکبات زیادی نیز در این منطقه به دست می آید. این شهر یک بندر چند منظوره بوده و همچنین این بندر شاه راهه آبی شمال ایران است. این بندر بیشتر در حوضه نفت و گاز فعالیت دارد همچنین از این بندر گندم و ذرت وارد و سیمان به خارج از کشور صادر می شود و همچنین در مسیر کشتی های روسی قرار دارد. از مهمترین امتیازات این بندر امکانات و تاسیسات بندری، ترانزیت دریایی و حمل و نقل می باشد.

 

  • بندر آستارا

بندر آستارا

بندر آستارا قبلا از توابع استان گیلان و در بخش مرکزی تالش بود و بین کوه های تالش و شمال استان گیلان و دریای خزر قرار دارد ولی از سال 1316 در قانون تقسیمات کشوری از توابع اردبیل به حساب می آید. این شهر آب و هوای کوهستانی و مرطوب دارد و جزء ییلاقات محسوب می شود. گردشگری در فصل بهار و تابستان به این شهر لذت خاصی دارد. اگر بخواهیم از جاذبه های گردشگری این شهر صحبت کنیم ابتدا باید نام گردنه حیران را برایتان بیاورم که برای گردشگری بسیار مناسب است همچنین با آستارا 30 کیلومتر فاصله دارد. رود آستارای چای از میان این منطقه یعنی حیران عبور می کند که مرز بین استان گیلان با کشور آذربایجان است.

حال در مورد خود بندر کمی برایتان صحبت می کنم. آستارا از لحاظ اقتصادی نقش تعیین کننده ای در کشور و در استان دارد و از لحاظ ارتباطی هم بر سر یک سه راهی مهم قرار دارد که از این راه ها از یک طرف به رشت و بندر انزلی و از راه دوم به جمهوری آذربایجان و باکو و راه دیگر به تبریز و اردبیل منتهی می شود. آستارا یک شهر مرزی است و سالانه توریست های خارجی و داخلی فراوانی را به خود جذب می کند به همین منظور رتبه اول جذب گردشگر را در استان گیلان به خود اختصاص داده داده است. این بندر یک بندر فعال ترانزیتی، اولین بندر خصوصی کشور و از لحاظ صادرات و واردات در سومین جایگاه قرار دارد و بیش از 200 سال سابقه گمرکاتی دارد. در صادرات چمدانی بیشترین سهم را دارد و از امن ترین و پر رفت و آمدترین مرزهای زمینی کشور محسوب می شود. این شهر در تولید سفال سقف مشهور است که نام شهر بام های سفالی از اینجا سرچشمه می گیرد. گویش مردم این شهر بیشتر ترکی آذربایجانی و عده ای هم به زبان تالشی صحبت می کنند. در مورد جاذبه های این شهر می توان به گردنه حیران، آبشار لاتون، تالاب استیل، ساحل صدف، آستارا چای، جنگل فندقلو، گوته گومه، پارک جنگلی بی بی یانلو و…اشاره کرد.

 

بندرهای جنوب ایران :

  • بندر عباس:

ساحل بندر عباس

بزرگترین بندر ایران بندرعباس می باشد و یکی از قطب های اقتصادی ایران است. بندر عباس مرکز استان هرمزگان است و دارای بنادر متعددی است. از مهمترین جاذبه این بندر ساحل آن است. قسمتی از ساحل بندر عباس به نام ساحل سورو شناخته می شود که قطب تجاری بندر عباس است. در طول روز شاهد رفت و آمد کشتی ها و لنج های غول پیکر زیادی خواهید بود. شغل مردمان این منطقه صیادی است.

قسمت دیگری از ساحل بندر عباس را ساحل نخل ناخدا یا پارک ساحلی دولت می نامند که یکی از محبوب ترین سواحل بندرعباس است. در این ساحل باید مواظب باشید هنگام پیاده روی، روی ماسه ها، صدف های نوک تیز پای شما را زخمی نکنند. از امکانات این ساحل می توان به خدمات رفاهی نزدیک پارک، مجموعه کارتینگ، پیست اسکی، زمین بازی کودکان و زمین فوتبال برای بزرگترها اشاره کرد. خدمات تفریحی در ساحل قایق سواری، شتر سواری، اسب سواری و کایت سواری می باشد. همچنین در نزدیکی این ساحل بازار و اسکله ماهی فروشان قرار دارد. اسکله آن محل قدیمی برای پهلو گرفتن قایق های سنتی ماهیگیران است علاوه بر آن در بازار آن می توان انواع ماهی های جنوبی، میگو، صدف، خرچنگ و دیگر آبزیان را یافت.

 

  • بندر چابهار

بندر چابهار

این شهر مرکز شهرستان چابهار و در استان سیستان و بلوچستان واقع شده که در همسایگی اقیانوس هند و دریای عمان است. این بندر طوری ساخته شده که توانایی پهلو گرفتن کشتی های اقیانوس پیما را دارد و همچنین این بندر از مناطق آزاد اقتصادی ایران محسوب می شود. این بندر به خاطر دسترسی به آب های آزاد از اهمیت زیادی در اقتصاد و سازندگی و سرمایه گذاری دارد و همچنین این شهر به خاطر داشتن اسکله اقیانوس پیما و خط راه آهن و فرودگاه از چهار راه های کریدور شمال به جنوب بازرگانی جهانی است. این شهر به دلیل آب و هوای همیشه معتدل که گویی کل سال بهار است به چهار بهار نامیده می شود. گویش مردمان این شهر بلوچی است و بیشتر آنان اهل تسنن هستند. این شهر یعنی بندر چابهار از چند بخش تشکیل شده است که عبارتند از بخش جدید و قدیم، بخش ساحلی، منطقه آزاد تجاری، قسمت اسکله بارگیری و تخلیه بار.

از جاذبه های این شهر می توان به تالاب لیپار، انجیر معابد، جنگلی از گونه حرا، کوه های بد بوم، رودخانه باهوت کلات، اسکله های صیادی، اسکله های تجاری، صخره های بزرگ در کناره دریای عمان و جنوب چابهار، منظره طلوع و غروب خورشید در دریا، جزیره سلطان، کوههای مینیاتوری چابهار و … نام برد.

از آثار تاریخی می توان به قلعه تیس و ویرانه های جا مانده از تیس در دوران اسلامی، قلعه پیروز گت بر روی تپه ای در میان دره تیس، قلعه بلوچ گت در بالای کوهی در روستای تیس، قلعه انوشیروان در دو کیلومتری روستای سنگان و بر روی کوه با قدمت 300 سال، قلعه باتل بر روی تپه خاکی در دهستان گتیگ، فیل بند در روستای تیس (دیوار بزرگی است که با سنگ، گچ و ساروج ساخته شده)، ابزارهای به دست آمده در منطقه کنارک، آثار دیده شده از وجود حصار بندی بر روی کوه های شهباز و…. اشاره کرد.

 

  • بندر بوشهر

بندر بوشهر

بندر بوشهر شهری تاریخی و از بنادر با سابقه 5 هزار ساله ایران که مرکز استان بوشهر است در کناره های خلیج فارس واقع شده است. این شهر جمعیتی بالغ بر 223504 نفر دارد و زبان مردمان این شهر بیشتر فارسی با گویش بوشهری است. بندر بوشهر یک شبه جزیره است که در مرکز بوشهر با ارتفاع 18 متر از سطح دریا قرار دارد و از نظر آب و هوایی جزء مناطق نیمه بیابانی گرم است. این شهر نام های زیادی داشته است، از رام اردشیر به ابو شهر و بعد به نام های دیگ لیان، ریشهر و بخت اردشیر تغییراتی کرده تا به این نام یعنی بوشهر رسیده است. بوشهر در زمان نادر شاه افشار دارای رونق زیادی شد و الان هم به خاطر عوامل زیادی همچون وجود نیروگاه های اتمی، کشتی سازی، صیادی و صادرات رونق اقتصادی بالایی دارد. این شهر دارای راه آهن و فرودگاه نیز می باشد. از آثار تاریخی این شهر می توان به ریشهر، گورستان ارامنه گری گوری، عمارت کوتی، موزه رئیس علی دلواری، کشتی رافائل، گنبد نمکی جاسک، پور دختر، منطقه باستانی توز، آب انبار قوام و… اشاره کرد. بنای بوشهر در دوران ساسانی تاسیس شد ولی بوشهر کنونی به دست ابومهیری ناخدای کشتی نادر شاه افشار به قصد بالا بردن امنیت و ایجاد نیروی دریایی در کشور پایه گذاری شد. ریشهر منطقه ای در فاصله سه کیلومتری با بوشهر است که قدمت پنج هزار ساله دارد.

 

  • بندر عسلویه

عسلویه هم جوار با استان های هرمزگان و فارس در استان بوشهر و از بنادر خلیج فارس است. آب و هوای عسلویه بسیار گرم است به همین دلیل زمان سفر به اینجا در فصل زمستان و پاییز است. از جاذبه های این بندر به تعدای برایتان به اختصار توضیحی می دهم.

 

بندر عسلویه

آبشار درزو: این آبشار در روستای اخند که 18 کیلومتر با عسلویه فاصله دارد و از زیبایی های این منطقه محسوب می شود.

جنگل حرا: این جنگل در پارک دریایی نایبند و با فاصله 10 کیلومتری با عسلویه واقع شده است. این جنگل در همه فصول سرسبزی خود را دارد وقتی دریا مد می شود این جنگل به زیر آب رفته و زمانی برای ماهیگیری به وجود می آید و هنگامی هم که دریا به جزر می رسد کل این درختان تا ریشه سر از آب بیرون می آورند انگار که درختان روی زمین رشد کرده اند. این منطقه به هنگام فصل زمستان و فصل پاییز جایگاه کوچ پرندگان مهاجر می شود.

بوستان ساحلی نخل تقی: این پارک زیبا با عسلویه 5 کیلومتر فاصله دارد و در همسایگی ساحل اسکله نخل تقی می باشد. در این اسکله همه امکانات برای گردشگران و مسافران مهیا شده و حتی در اسکله می توانید به ماهیگیری بپردازید.

میدان لنج: این میدان را نمادی برگرفته شده از مردمان این شهر می دانند زیرا شغل بیشتر آنان ماهیگیری و همچنین جابه جایی بار به کشورهای خارج و از خارج به ایران است.

 

  • بندر مقام

بندر مقام

این بندر جزء استان هرمزگان و از توابع بندر لنگه و در دهستان مقام که با جمعیت 2159 نفر طبق سرشماری سال 1395 می باشد. بیشتر افراد این بندر عرب هستند و به زبان عربی و زبان فارسی صحبت می کنند. این دهستان از سطح دریا 7 متر ارتفاع دارد. از جاذبه های این بندر می توان به پارک ساحلی، بندرگاه یا همان اسکله و ساحل مکسرکه متشکل از کوه و صخره و دریا می باشد که از لحاظ گردشگری مسافران زیادی را به خود جذب می کند.

 

  • بندر خمیر

بندر خمیر

بندر خمیر در استان هرمزگان و در همسایگی خلیج فارس قرار دارد. جمعیت این شهر در سال 1395 طبق سرشماری 56148 نفر است. این بندر با دریا 15 متر ارتفاع دارد و یک شهر تالابی محسوب می شود. عنوان اولین شهر ملی تالابی ایران را در سال 1397 به خاطر مجاور بودن با تالاب بین المللی خور خوران و احترام مردن نسبت به تالاب کسب کرده است. نام بندر خمیر قبلا به نام بندر جمیر بوده که به خاطر گرد همایی مردم در این جا برای مراسم مذهبی یا جمع شدن صیادان برای کار نام گرفته است اما به مرور زمان به نام بندر خمیر تغییر یافته است.

مسیر دسترسی به این بندر از طریق هواپیما به بندر عباس و بعد طی مسیر یک ساعته با تاکسی به بندر خمیر البته با قطار از تهران به بندر عباس هم می توانید بروید که حدودا 20 ساعت طول می کشد.

از جاذبه های این بندر می توان به کاروانسرای تقی خان، جنگل های حرا، قلعه خمیر، دیوار سدار، چشمه آبگرم، خانه قاضی رویدر، بازار سنتی و روستای کهورستان اشاره کرد.

 

  • بندر ماهشهر

بندر ماهشهر

بندر ماهشهر از سطح دریا 3 متر ارتفاع دارد و با بخش های صنعتی و بخش شهری در استان خوزستان واقع شده است. نام قدیم این شهر ماچول بوده است که بعدها به ماشول و معشور تغییر یافته و در نهایت در سال 1344 به ماهشهر نامیده شد. ماهشهر یکی از بندرهای قدیمی خلیج فارس است که در زمان ساسانیان این شهر به نام ریشهر شناخته می شد و دارای 2713 هکتار وسعت است. این شهر جزء اندک شهرهایی است که دارای شاخه هایی از دریاست که به خشکی منشعب می شود (به این شاخه ها خور می گویند). یکی از مهمترین خورها در بندر ماهشهر خور موسی است که هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ استراتژیک بسیار با اهمیت است. این خور یعنی خور موسی انشعاباتی دارد که یکی از آنها از داخل شهر ماهشهر عبور می کند.

اگر بخواهید به ماهشهر سفر کنید می توانید چه از راه هوایی و چه از راه زمینی این کار را انجام دهید اگر بخواهید از شمال کشور به این بندر بروید از طریق آزاد راه اهواز _ ماهشهر و اگر از سمت شرق ایران راهی این شهر می شوید باید از جاده بهبهان به امیدیه بروید و اگر از سمت غرب ایران راهی می شوید باید از جاده آبادان _ ماهشهر و اگر از سمت جنوب می خواهید راهی شوید باید اول وارد جاده دیلم _ هندیجان و بعد به ماهشهر بروید. راه دیگر رسیدن به بندر ماهشهر خط راه آهن و راه هوایی فرودگاه در حاشیه جاده امیدیه _ ماهشهر می باشد. بندر ماهشهر شهر بسیار مهاجر پذیر است زیرا از لحاظ بازار شغلی به خاطر وجود پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی و نزدیک بودن به بندر امام خمینی بسترگاه مناسبی برای کار است. این بندر از لحاظ آب و هوایی بسیار گرم و مرطوب است. در نیمه دوم تابستان هوا بسیار شرجی است و بادهای گرمی به نام آتش باد می وزد که بسیار آزاردهنده می باشد.

 

  • بندر گواتر

بندر گواتر

این بندر در استان سیستان و بلوچستان و در شهرستان دشتیاری واقع شده است. این بندر خلیج کوچکی است که رودخانه های باهوکلات پاکستان و دشت رود ایران به آن متصل می گردند. خلیج گواتر در حاشیه روستای گواتر قرار دارد که 33 هکتار جنگل از نوع درختان حرا در آن رشد کرده اند. این بندر یعنی بندر گواتر جزء تالاب های بین المللی و قسمتی از محدوده محافظت شده گاندوها محسوب می شود. به دلیل تالابی بودن، این بندر پذیرای گونه های زیادی از پرندگان مهاجر است. بندر گواتر از جاذبه های چابهار محسوب می شود و از لحاظ ظاهری شبیه به سطح مریخ است.

در این بندر میگو پرورش داده شده و به کشورهای دیگر صادر می گردد. بندر گواتر امکانات تفریحی زیادی ندارد آن هم به دلیل مرزی بودن این شهر است پس باید برای مسافرت روز را انتخاب و به هنگام شب به شهر چابهار برگردید. مردمان این خلیج بلوچی اند و کارهای دستی و سنتی زیادی دارند. از جاذبه های بین چابهار و بندر گواتر می توان به کوه های مینیاتوری که شبیه به سطح مریخند، درخت انجیر معابد که زیبایی آن رشد ریشه های این درخت است که رو به آسمان هستند، دریاچه لیپار یا صورتی که از اطراف آن نمک استخراج می گردد، بندر بریس با صخرهای بلند که آن را جذاب کرده، بندر پسابندر با داشتن لنج ها و کشتی های رنگی که زیبایی آن را دوچندان کرده، اشاره کرد.

 

  • بندر امام خمینی

بندر امام خمینی

بندر امام خمینی در استان خوزستان و جزء بنادر ماهشهر با 38 اسکله بزرگترین بندر فعال تجاری ایران است که دارای 7 کیلومتر وسعت در طول می باشد. این بندر به خاطر تخفیف در مالیات به دستور محمدرضا شاه از سال 1342 به بعد رونق اقتصادی پیدا کرد. این بندر در زمان پهلوی به نام شاه پور شناخته می شد که بعد از انقلاب به بندر امام خمینی تغییر نام داده شد. در حال حاضر بزرگترین بندر و قطب اقتصادی کشور است تا جایی که 35 درصد تجارت دریا از طریق این بندر انجام می گردد. یکی از مهمترین جاذبه های این بندر جزیره قبر ناخدا است که در آنجا جانوران زیادی زندگی می کنند همچون، لاک پشت، پرستوی دریایی سفید و ….

 

  • بندر لافت

بندر لافت

در استان هرمزگان شهری به نام قشم وجود دارد که بندر لافت از توابع این شهر می باشد. مردمان قدیمی این بندر به خاطر تجارتی که به کشورهای دیگر داشتند به زبان های عربی، انگلیسی و هندی و … می توانند صحبت کنند و یا حتی در کشورهای دیگر مانند هند خانواده تشکیل دادند. از زیبایی های این بندر می توان به جنگل های حرا، درختان و نخل های سرسبز اشاره کرد که به زیبایی های روستای لافت می افزاید. در حیاط خانه های این روستا بادگیرهایی ساخته شده که نشانگر معماری های خاص و جالب است. از نظر آب و هوایی این منطقه بسیار گرم و دارای رطوبت و شرجی است. این روستا دارای چند بخش مانند: بخش های قدیمی، قسمت های ساخته شده در جنوب شرقی این روستا و قسمت های ساخته شده در شمال آن می باشد. مردمان این روستا هرساله قسمت های فرسوده شده روستا را باز سازی می کنند به همین علت لافت معماری خود را از قدیم تا الان حفظ کرده است. گویش مرمان این بندر فارسی بندری نزدیک به گویش قشمی هاست. شغل بیشترشان لنج داری و صیادی است. از جاذبه های این بندر می توان به دو آب انبار، چاه های طلا، قلعه نادری، گنبد دایره ای و گورستان تاریخی و… نام برد.

 

  • بندر سیراف

بندر سیراف

بندر سیراف به نام دیگری به نام بندر طاهری معروف است که از جاذبه های بوشهر و در بخش کنگان می باشد. این شهر از نظر معماری شباهت زیادی به ماسوله ی شمال ایران دارد این بندر دارای طول زیاد و عرض کم است که از یک طرف دریا و از طرف دیگر به کوه متصل می گردد. این بندر خانه هایی به شکل پلکانی و مشرف به کوه دارد.

مردمان این بندر مذهب هایی مانند بودایی، چینی، مسیحی، زرتشتی، مانوئی و … داشتند. از گورستانهای کشف شده از این بندر نشان هایی از داشتن آزادی دینی دیده شده است که پر رونق ترین دوره ها در اینجا دوره های ساسانی و اسلامی است. از لحاظ تجاری هم روابط زیادی با اروپا، آفریقا و چین داشته است. در زمان قدیم زلزله ای رخ داده و کل شهر به زیر خاک مدفون شد اما همچنان سنگ فرش ها، غارها، آتشکده ها، سنگ چین ها و چاه های زیادی از سیراف قدیم بر جا مانده است و به خاطر همین قدمت تاریخی برای گردشگران جاذبه زیادی دارد. دیگر جاذبه های سیراف عبارتند از دخمه های باستانی، حوضچه های آب باران، گور سیبوییه، آبگیر دره لیر، سواحل سیراف، موزه باستان شناسی، قبرهای سنگی، چاه های سنگی و…

ارسال دیدگاه

لطفا یک نظر بنویسید.
لطفا نام خود را وارد کنید
لطفا آدرس ایمیل خود را وارد کنید.
لطفا یک ایمیل درست وارد کنید